utorak, 15. svibnja 2012.

Jeste li znali?



Prvi mobitel izumio je Martin Cooper. Bio je tada vodeći istraživač u Motorolinom istraživačkom centru i 1973. je obavio prvi poziv preko mobitela. Pretpostavljamo da je tim pozivom naručio veliku porciju ćevapa s lukom.

Jedan od po meni najlošijih marketinških poteza je kada je proizvođač Durex liniju svojih proizvoda nazvao Ramzes po eipatskom faraonu Ramzesu II. koji je imao preko 160-oro djece.

Prva kreditna kartica upotrijebljena je 1950. od strane Franka McNamara koji je tadašnjim komadićem kartona platio večeru. Prva kartičarska kuća bila je Diners Club koji je već 1951. imao oko 420 000 članova. Sve prednosti kartičnog plaćanja su vrlo brzo uočene i plaćanje kartončićem ili komadom plastike je vrlo brzo objeručke prihvaćeno.

Igru Monopoly obožavamo igrati. Znate li da je izmišljena još tamo daleke 1929.? Izmislio ju je Charles Darrow,  a izum je registrirao 1933.

Prvi bankomat predstavila je londonska banka Barclays 1967. godine. Zanimljivo je da su se u početku koristile jednodnevne kartice kojima se moglo podići samo i isključivo 10 funti. Danas se kartice izdaju na puno duže vrijeme, a ograničenje na iznos je jedino stanje računa. Riječani su prvi Hrvati koji su dobili bankomat na korištenje i to 1984 u Riječkoj banci. 

ZVRRRN ZVRRRN!!! "Ahoj" - tako bi započinjao svaki telefonski razgovor da je bilo po volji Grahama Bella. Pozdrav "Hello" izmislio je njegov rival Thomas Alva Edison i taj je izraz ušao u široku upotrebu i zadržao se zajedno sa svojim inačicama u danas.


Prvo plaćanje čekom bilo je 1659.godine,  a vrijednost je bila 400 funti!! Danas je taj isti potpisani papirić izložen u Westminster Abbeyu. A najveći ček ikada potpisan je 2008. i bio je na 9 milijardi dolara kada je Morgan Stanley dobio investiciju od japanskog Mitsubishija. Pretpostavili bi da se takav iznos prenosi elektronskim putem, no taj dan banke u SAD-u i Japanu su bile zatvorene te je zbog hitnosti nastao vjerojatno najvrijedniji komad papira ikada. 


Nema komentara:

Objavi komentar